İNGİLTERE'DE GELİŞTİRİLMİŞ GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİK UYGULAMASI NEDİR?


Yeni bir uygulama olan BBC Augmented Reality projesinin yapımcısı Nick Hanson'dır. Araştırma Geliştirme ürün yöneticisi: Eleni Sharp'tır. BBC kullanıcılarını yeni bir teknoloji ile tanıştırdı. Bu uygulama, BBC research & development, BBC arts ve bir oyun yapım firması olan Nexus Studios tarafından geliştirildi.


BBC Augmented Reality nedir? 

Aslında BBC Augmented Reality, 3D görüntülü sanal müze projesidir. Bu programın sunumunu, Simon Schama, David Olusoga ve Mary Beard yapmaktadır. İngiltere ve 31 dünya ülkesi müzelerinde, 5000 eseri kapsayan tarihi eserlerin, dijital görüntüleri yüksek çözünürlükte taranarak 3D hale getirilip, BBC ar adıyla bilgisayar ve mobil programı vasıtasıyla, internet ve dijital ortamlarda BBC iPlayer uygulaması üzerinde, insanlığa sunumu yapılmış eşsiz bir uygulamadır. Görüntüler çok yakın çekim, yüksek çözünürlüklü ve 3D'dir. Bakıldığında gerçeklik algısı çok yüksektir. Bu nedenle uygulama hakkında, 'gerçekliği arttırılmış' denmektedir. Bu uygulamada yararlanabilmek için, cep telefonunuza ve tabletinize, BBC iPlayer uygulamasını indirmiş olmanız gerekmektedir. Google Play, Appstore, Amazon mağazalarında edinmek mümkündür. 

Bu çalışmayla dünya medeniyetleri, insanların evlerine kadar girdi. Artık medeniyetlerin bilgilerine bir tablet ya da cep telefonuyla hızlıca erişmek mümkün. Cep telefonunu aç, görüntüleri izle bilgilere eriş ve sesleri dinle. Artık çok kolay her şey çok kolay ve eğlenceli. Profesyonel ve emekli bir çalışmanın ürünüdür bunlar.

Sunumda neler var? 
Uygulama ekibi sabırla çok detaylı araştırmalar yapmış ve konunun uzmanlarıyla daha fazla neler yapılabilir diye faydalı ve eğlenceli, genişletilmiş gerçeklik üzerinde çok çalışılmış. 
Şimdilik uygulamada, İskoçya Ulusal Müzesi'sinden 14. yüzyılda kalma, Bruggeli Madonna Michelangelo tarafından yapılmış, çocuk heykeli ve bir dizi sergide, Oldham Müzesi ve Sanat Galerisi'nden, Joseph Mallord William Turner'ın Moselle Köprüsü'nün resmi var.
Babbacombe Rd, Torquay TQ1 1HG, İngiltere adresinde yer alan, Torquay Müzesi'nden antik Mısırlı mumyası; British Museum'dan Rosetta Taşı. Çeşitli İngiliz müze ve galerilerinin hazinelerini vurgulamakta ve dünyanın her yerinden insanların bu olağanüstü nesneleri keşfetmelerine ve nerede yaşayacaklarına bakılmaksızın, vitrinin dışına çıkmalarına keşfetmelerine izin vermektedir.

Uygulamanın işlevi 
Medeniyet, tarihler boyunca bütün insanların, sanat çalışmalarıyla geleceğe bıraktığı çok değerli mirasların toplamı ve bbc ar uygulaması da İnsanlığa ait toplam tecrübenin kalbindedir. Her bir sergiye zenginlik katar. Kullanıcıların ek açıklamalarını dikkate alır ve kaydeder. İks ray ışını gibi etkisi vardır. Kullanıcılara, ilk bakışta nesnelerde görünmeyenleri gösterir. Restorasyon durumu, tarihi geçmişi hakkında bilgi sunar. Zamanla Augmented Reality çalışmasının, dünya üzerindeki coğrafi kapsamı genişleyecek ve kullanıcılarına daha fazlasını sunacaktır.

Gelecekteki projeler 
Araştırma geliştirme yöneticisi Eleni Sharp: "Civilisations Augmented Reality, BBC Araştırma Geliştirme, ekibinin yeni bir teknoloji ve formatın doğrudan bir gösteriyi nasıl tamamlayabileceğini test edin. Ama bu sadece uygulama için ilk gezi. Tamamen yeniden kullanılabilir bir ürün olarak tasarladık ve ürettik ve Augmented Reality'yi daha falzla geliştirmeye çalışacağız. Gelecekteki projelerimizde bu verileri analiz etme şansımız olacak." 

Bu profesyonel çalışma ve sunum, dünya insanları tarafından dikkatle takip edilmekte; daha fazla neler sunulacak? Bekleyip görmek lazım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UFO GEMİSİ VAR MI? VARSA NASIL ÇALIŞIR?

SİNÜZİTE KESİN ÇÖZÜM

EHLİYET SINAVLARINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN YAPILMASI VE BİLİNMESİ GEREKENLER